Приключение с лодка

Приключение с лодка

Услуги 0

Тридневно пътешествие с лодка по река  Дунав

/Стандартен маршрут /Русе-Калимок-Бръшлен -Малък Преславец/

 

 

Поречието на река Дунав предоставя невероятни възможности не само за спиращи дъха романтични залези, но и за воден и речен туризъм. Речният туризъм у нас е един от най-рано развилите се видове туризъм.

Тридневна разходка с напълно свободна за вас програма, ще ви осигури дозата позитивна енергия, която ви е нужна през годината!

 • Тръгва се от град Русе. Минава се покрай Калимок-Бръшлен – Малък Преславец по река Дунав.
  Само с предварително записване!

  Разходка в Калимок-Бръшлен с водач. Изуване на флората и фауната на местността.Първата вечер се нощува в Калимок-Бръшлен.  На следващия ден се пътува до Малък Преславец. Лекция за културноисторическите паметници в местността. Последният ден се пътува обратно към Русе.

  По желание на клиента се организира пътуване до Тутракан и други близки села. Уточняването на маршрута се извършва при записването.

Детайли

 • Цената е за тридневен наем на лодката, в края на пътуването се заплаща горивото в зависимост от пропътуваните километри.
 • Получавате инструктаж от представител на фирмата при тръгване.
 • Маршрутът може да бъде еднопосочен или с обратно връщане. При еднопосочен, в случай че сте с кола, представител на фирмата превозва автомобила ви до крайната спирка. Заплаща се допълнително тази услуга.
 • Наем на лодката за три дни;
 • Пълен резервоар с вода и гориво;
 • Безплатно обучение за управление на лодката;
 • Местностите разполагат със специални места откъдето могат да се заснемат някои от обитателите на Защитената местност.
 • Организиране на нощувки в местностите които се посещават
 • Група до 6 човека

 

Цената не включва:

 • Транспортни разходи до началната база;
 • Храна;
 • Разходи за вода и такса престой на бази
 • Наем на колелета.
 • За туристически водач се доплаща допълнително

 

ДАТИ ПО ИЗБОР НА КЛИЕНТА ПО ПРЕДВАРИТЕЛНА ЗАЯВКА!

ЗА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЦЕНИТЕ СЕ СВЪРЖЕТЕ С НАС!

За повече информация и помощ при организацията се свържете с нашият екип !

Ние ще ви помогнем да изберете своето пътуване по желания от вас маршрут.

Изпратете ни запитване на yatrus@abv.bg

Калимок-Бръшлен

Калимок-Бръшлен е защитена местност в България, намираща се под код 146 в Регистъра на защитените територии и защитените зони в България. Заема площ от 5952.34 хектара в територията на Тутраканската низина в границите на селата Бабово, Бръшлен, Голямо Враново и Ряхово в Община Сливо поле, и град Тутракан и селата Нова Черна, Старо село и Цар Самуил в Община Тутракан.
Местността  е  обитавана от редки и застрашени растителни и животински видове. В Калимок-Бръшлен флората е представена от 109 вида водорасли, 10 вида мъхообразни, 16 вида гъби, над 300 висши растения, над 240 вида птици, от които над 130 – гнездящи.

Именно тук можете да видите къдроглавия пеликан  и бялата лопатарка.

За  сивите жерави, местността се явява само междина спирка при тяхната миграция.

Тук се намира една от най-големите чаплови колонии в България, а също така и едни от последните останали вековни брястове, черни тополи и вардимски дъб в България.

 

Подходите за посещения са няколко на брой, по отклонения от главния път Русе – Силистра в участъка между Бръшлен и Тутракан.

Възможности за настаняване и изхранване има в Тутракан. По-големи туристически обекти са разположени в гр. Русе на 30 км. Изграден е посетителски център с 40 легла, който ще функционира от 2017 г.

Зоната дава възможност за пешеходен туризъм по скоро обозначения образователен екомаршрут „Калимок – Бръшлен”, както и за  велотуризъм като част от веломаршрут Евровело 6. Зоната и намиращите се на нейна територия защитени обекти са подходящи за включване във воден маршрут с малки плавателни съдове.

По време на престоя си в Калимок-Бръшлен може да се насладите на:

1. Стоящи еутрофни езера и други водоеми

2. Водни пояси от тръстика и други високи хелофити, различни от захарната тръстика

3. Понтийско-Сарматски солени степи и солени езера

 

Малопреславско плато – Малък Преславец

Малопреславско блато е блато, разположено в защитена местност и се намира на 4км северно от село Малък Преславец, в непосредствена близост до река Дунав. Площта му е 38,5 – 51,48 ха. На 30км е от резервата Сребърна“. Дължината му през летния сезон, когато намалява е 1,5км, а ширината – 0,3км. Намира се на 16м н.в. и е на 5м над нивото на река Дунав, в която при високи води се оттича по изкуствено прокопан канал.

Районът на село Малък Преславец е богат на паметници на културно-историческото наследство от различни епохи и цивилизации. По отвесния бряг на реката между Малък Преславец и Ветрен археолозите откриват керамични оръдия на труда, свързани с първобитните обитатели.

Културни забележителности в местността. 

 

 

За контакти:
Фондация Ятрус,
д-р Мустаков 2, Русе

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *