Ред за осъществяване на общественополезна дейност

Ред за осъществяване на общественополезна дейност

Вътрешни актове 0

[accordion][pane title=”Общи положения” start=open]

Чл. 1.  С тези правила се уреждат редът, по който се осъществява общественополезната дейност на фондацията и се определят правилата за набиране и разходване на имуществото .

[/pane][pane title=”Правила и ред за осъществяване на общественополезна дейност”]

Чл. 2. (1) Фондацията осъщестява дейност в обществена полза съобразно устройственият си акт – устав.

(2) Фондцията осъществява общественополезна дейност на територията на северен централен планов регион и всяко лице, което отговаря на определени критерии, може да се ползва от нея.

Чл. 3. Имуществото на фондацията се разходва за постигане на идеалните цели, определени в устройствения акт-устав при използване на предвидените в него средства.

Чл. 4.  Всяка година Съветът на фондацията приема основните насоки за развитието ѝ в програма за осъществяването на дейността.

Чл. 5.  (1) За осъществяване на общественополезната дейност могат да се създават работни групи от специалисти.

(2) Специалистите – членове на работните групи могат да бъдат както членове на органи на фондацията, така и външни за него лица.

(3) Създаването на работна група във връзка с осъществяването на някоя от посочените в ал. 1 дейности става с решение на Председателя на фондацията, в което се определя съставът на работната група, броят на членовете й и срокът за осъществяване на поставената задача.

(4) Работната група предава изпълнението на задачата на председателя на фондацията на хартиен или магнитен носител.

(5) Председателят, след обсъждане на предоставените от работната група проекти, може да предостави допълнителен срок на работната група за допълнение или изменение на предоставените материали.

Чл. 6. Председателят с решение определя сроковете, необходимите средства и лицата, на които да възлага задачи по изпълнение на програмата.

Чл. 7.  (1) Фондацията може да осъществява допълнителна стопанска дейност, предвидена в Устава, която е спомагателна и е свързана с основния предмет на дейност.

  1. Предоставяне на консултантски услуги при подоготовка и управление на проекти, финансирани от ЕС;
  2. Предоставяне на консултантски услуги при подготовка на стратегически документи, свързани с регионалното развитие;
  3. Предоставяне на експертиза в сферата на историята и археологията, представянето и опазването на културно-историческото наследство;
  4. Подготовка и печат на информационни материали;
  5. Издателска дейност;
  6. Упражняване на права върху интелектуална собственост;
  7. Предоставяне на курсове и обучения с културно-историческа насоченост, регионално развитие, подготовка и управление на проекти, финансирани от ЕС и други обучения, свръзани с основната дейност на фондацията.

(2) При осъществяването на тази дейност органите на фондацията се съобразяват с правилата на приложимото законодателство.

Чл. 8.  (1) Председателят на фондацията ежегодно изготвя доклад за дейността на ѝ.

(2) Докладът трябва да съдържа данни за съществените дейности, изразходваните за тях средства, връзката им с целите и програмите на фондацията и постигнатите резултати; размера на полученото безвъзмездно имущество и приходите от другите дейности за набиране на средства;  финансовия резултат.

(3) Докладът се предоставя на разположение на Съвета на фондацията най-малко един месец преди провеждане на заседанието, на което следва да бъде обсъждан.

(4) До 31 май на всяка година приетият от Съвета на фондацията доклад се предоставя на председаятеля за вписване в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието.

[/pane][pane title=”Набиране и разходване на имуществото”]

Чл. 9.  Имуществото на фондацията включва правото на собственост и други вещни права върху движимо и недвижимо имущество, вземания и други права, регламентирани от закона.

Чл. 10.  (1) Съветът на фондацията приема годишния ѝ бюджет.

(2) Проектът за бюджет се изготвя от председателя не по-късно от един месец преди началото на годината, за която се отнася.  Предоставя се възможност на членовете на Съвета на фондацията да се запознаят със съдържанието му и да правят предложения за допълнения или изменения, които могат да бъдат взети под внимание при приемането на бюджета.

(3) Бюджетът на фондацията се изпълнява от председателя ѝ, съобразно устава, настоящите правила и рещенията на Съвета.

(4) В срок до 31 март на всяка година председателятсъставя годишен счетоводен отчет и го представя за заверка на лицензиран експерт-счетоводител, определен от Съвета..

(5) Годишният счетоводен отчет се приема от Съвета на фондацията.

(6) В срок до 31 май на всяка година председателят го заявява за вписване в в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието.

Чл. 11.  (1) Източници на средства на фондацията са дарения от физически и юридически лица (сдружения с нестопанска цел, други фондации, търговски дружества), спонсорство, приходи от допълнителна стопанска дейност.

(2) Фондацията може да придобива по силата на дарения както финансови средства, така и вещни права върху движими и недвижими имоти, както и права върху интелектуална собственост, при спазване на действащото законодателство.

(3) Фондацията набира средства от участие в програми за финансиране и подпомагане дейности, съответстващи на определените в Устройствения акт – Устав предмет на дейност и цел, организирани от държавата или международни организации при спазване на действащото законодателство и международните актове в сила за Република България.

Чл. 12.  Средствата на фондацията се използват за постигане на целите, определени в Устройствения акт – устав.

Чл. 13.  (1) При осъществяване на дейността си фондацията разходва средствата си възмездно и безвъзмездно

(2) Фондацията може да придобива възмездно вещни права върху движими и недвижими вещи, както и може да бъде страна по възмездни двустранни договори необходими за осъществяване на дейността и постигане на целите, определени в Устойствения акт – устав, при спазване на правилата на българското законодателство.

Чл. 14. (1)  Фондацията може да разходва безвъзмездно средствата си за постигане на целите, определени в Устава.

(2) За безвъзмездно разходване на имуществото на фондацията е необходимо мотивирано решение, взето от Съветът й с мнозинство 2/3 от всички негови членове, когато е в полза на:

  1. Членове на съвета на фондацията или председателят ѝ и техните съпрузи, роднините им по права линия – без ограничение, по съребрена линия – до четвърта степен, или по сватовство – до втора степен включително;
  2. Лице, заемало длжъността на председател – до 2 години преди датата на вземане на решението;
  3. юридически лица, финансирали фондацията – до 3 години преди датата на вземане на решение;
  4. юридически лица, в които лицата по ал.2, т.1 и т.2 са управители или могат да наложат или възпрепятстват вземането на решения;
  5. политически партии, в ръководните и контролните органи на които участват членове на ръководни и контролни органи на фондацията.

Чл. 15.  Разходите, които фондацията извършва, включват:

  1. Разходи за осъществяване на функциите на органите на управление на фондацията и изпълнението на правомощията им, включващи:

а)  разходи за използване и поддръжка на административни помещения, оборудване, движимо имущество;

б)  разходи за заплащане на трудови възнаграждения на служители, на възнаграждения по граждански договори, осигурителни вноски и други подобни;

в)  други разходи по осъществяването на организацията и административното управление на дейността на фондацията, включително разходи по организацията и провеждането на заседанията на на Съвета на фондацията, разходи за изпълнение на задачите, възложени на работните групи по чл. 5, ал. 1 от Правилника.

  1. разходване на средства, използвани пряко за постигане на целите на фондацията и непосредствено свързани с осъществяването на основната му дейност по чл. 2 от Правилника:

а) разходи за провеждане на проучвания, информационни, комуникационни и пропагандни кампании;

б) разходи, свръзани с разработване и изпълнение на проекти с национално и международно финансиране;

в)  разходи, свързани със създаване и поддържане на информационна база, както и такива, свързани с осигуряване на средства за гласност с популяризиране на дейността на фондацията и резултатите от нея.

г) разходи за осъществяване на допълнителната стопанска дейност по Устройствения акт – устав.

Чл. 16.  (1) Фондацията разходва безвъзмездно имуществото си за постигане на целите си и осъществяването на дейностите по чл. 2 от настоящите правила в съответствие с приетите от Съвета годишен бюджет и годишна програма за дейността.

(2) Безвъзмездното разходване на имуществото на фондацията се извършва чрез предвиждане и предоставяне на средства за постигане на целите му и непосредствено предназначени за осъществяването на основната дейност на  по чл. 2 от настоящите правила, включващи средствата за разходи.

(3) Решението за безвъзмездно разходване на средства за всяка година от дейността на фондацията се включва в годишната програма и годишния бюджет

Чл. 17. (1) В годишната програма за осъществяване дейността на фондацията, приета от Съветът ѝ,  се определя конкретно всяка отделна дейност и мероприятие, включени в предмета на основната дейност, които фондацията ще извършва през съответната календарна година.

(2) Годишната програма предвижда конкретните действия, които ще бъдат предприети за осъществяване на  всяко мероприятие или отделна дейност.  С приемането на годишната програма се одобряват предложените от председателя проекти на план за извършване на отделни дейности и организиране на отделни мероприятия за съответната календарна година.

(3) Средствата, необходими за извършването на отделните дейности и мероприятия за съответната календарна година, техния вид, размер, конкретно предназначение, начин на разходване се определят от Съвета с годишната програма за осъществяване дейността на фондацията, и се предвиждат в годишния бюджет.

(4) С годишната програма Съветът възлага на  Председателя да организира и осъществи планираните отделни дейности и мероприятия и го оправомощава да разходва определените в програмата и предвидените в бюджета средства, в съответствие с одобрените вид, размер и предназначение за използване на средства.

Чл. 18. (1) Председателят контролира  за надлежното осчетоводяване на извършените разходи.

[/pane][pane title=”Заключителни разпоредби”]

1.  Настоящите правила са приети на 01.03.2018 от Съвета на Фондация „Ятрус”, съобразно чл.11, ал.1, т.10. от Устройствения акт – Устав.

2. Въпросите, неуредени в настоящите правила, се решават съобразно разпоредбите на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, Устойствения акт – устав на фондацията и законодателството на Република България.

[/pane][/accordion]

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *