Речник за виртуална реалност

Речник за виртуална реалност

VR book 0

Виртуалната реалност ( VR )

Виртуалната реалност ( VR ) е симулирано преживяване, което може да бъде подобно или напълно различно от реалния свят. Приложенията на виртуална реалност могат да включват забавление ( видео игри ) и образователни цели (т.е. медицинско или военно обучение). Други, различни видове технологии в стил VR включват разширена реалност и смесена реалност .Понастоящем стандартните системи за виртуална реалност използват очила  за виртуална реалност,, за да генерират реалистични изображения, звуци и други усещания, симулиращи физическото присъствие на потребителя във виртуална среда. Човек, използващ оборудване за виртуална реалност, е в състояние да огледа изкуствения свят, да се движи в него и да взаимодейства с виртуални функции или предмети. Ефектът обикновено се създава от очила  VR реалност, състоящи се от монтиран на главата дисплей с малък екран пред очите, но може да бъде създаден и чрез специално проектирани стаи с множество големи екрани. Виртуалната реалност обикновено включва слухова и видео обратна връзка , но може да позволи и други видове сензорна и принудителна обратна връзка с хаптична технология .

 

Добавена реалност

Добавена реалност ( AR ) е интерактивно преживяване на среда в реалния свят, при която обектите, които пребивават в реалния свят, се усилват от компютърно генерирана перцептивна информация, включително визуална , слухова , хаптична , моторосензоран  и обонятелна .  AR може да бъде определена като система, която изпълнява три основни характеристики: комбинация от реални и виртуални светове, взаимодействие в реално време и точна 3D регистрация на виртуални и реални обекти.  Наслоената сензорна информация може да бъде конструктивна (т.е. добавка към естествената среда) или разрушителна (т.е. маскиране на естествената среда).  Този опит е безпроблемно преплетен с физическия свят, така че да се възприема като потапящ аспект на реалната среда.  По този начин разширената реалност променя текущото възприятие на реалната среда, докато виртуалната реалност изцяло замества реалната среда на потребителя със симулирана.  Допълнената реалност е свързана с два до голяма степен синонимни понятия: смесена реалност и компютърно виртуална реалност .

 

 

Смесена реалност

Смесената реалност ( MR ) е обединяването на реалния и виртуалния свят за създаване на нови среди и визуализации, където физическите и цифрови обекти съжителстват и си взаимодействат в реално време. Смесената реалност не се осъществява изключително нито във физическия, нито във виртуалния свят, а е хибрид на реалността и виртуалната реалност , обхващащ както разширена реалност, така и разширена виртуалност чрез потапяща технология .

 

Разширена реалност

Разширена реалност e събирателно понятие за всички реално и виртуално генерирани среди.Под шапката на понятието разширена реалност включва :виртуална реалност, добавена реалност и смесена реалност, като за входен портал се използва  360 градусови фотографии , обединение в среди, видеоклипове. Разширената реалност представлява тематичен файл с има различни посоки «Content ». Потапящата  панорама , която се ползва като  портал за разкази с различни «тематични сюжети»се нарича Super Content и представлява вид разходка –дестинация.

 

Super content – супер съдържание

Интерактивна панорама или потапяща 360градусова  панорама се използва като основа за това което се нарича виртуална  дестинация(разходка). Супер Съдържанието е собствен тип медия, но може да съдържа други типове медии в него. Слоевете са това, което превръща традиционното съдържание в интерактивно и потапящо съдържание.

Плоското 360 градусово  изображение е моментна снимка на място във времето, но наслояването на повече съдържание добавя дълбочина и перспектива. Super Content може да побере всички видове файлове като:

Видео файл в тип (WMV, MOV, MP4)

Аудио файл в тип (MP3, WAV, AAC)

Графични файлов в тип (BMP, JPEG, PNG и GIF)

Новосъздаден файл, той се записва като.PPTX.  Въпреки промяната във вида на файла, когато отворите презентацията, тя ще съдържа всички изображения, аудио клипове,  видеоклипове, графични файлове които са оформени като  презентация/ реклама/ разходка

Хардуер за виртуална реалност

Под хардуер за виртуалната реалност,трябва да се разбира:

  • определена компютърна конфигурация
  • виртуални очила
  • симулатори за виртуална реалност
В общото разбиране за най-важен елемент за създаване на виртуална реалност  се приема  –  виртуалните очила ( headset ) . Виртуалните очила  се произвеждат от наколно фирми

  •  Oculus,
  • Vive,
  •  Samsung Gear VR
  •  Google Daydream View

 

Очила за виртуална  реалност са устройство, монтирани на главата, която осигурява виртуална реалност  за потребителя.   

Те съдържат стереоскопичен монтиран на главата дисплей  (предоставящ отделни изображения за всяко око), стерео звук и сензори за проследяване на движението на главата  (които могат да включват  жироскопи ,  акселерометри ,  магнитометри ,  структурирани светлинни системи и др). Някои VR очила  имат и сензори за проследяване на очите  и игрални контролери .

 

 

VR Софтуер

Софтуерът е набор от инструкции, данни или програми, използвани за работа с компютри и изпълнение на конкретни задачи. Противно на хардуера , който описва физическите аспекти на компютъра, Виртуалната реалност е изкуствена среда, която се създава със софтуер и се представя на потребителя по такъв начин, че потребителят да прекрати вярата и да го приеме като реална среда. На компютър виртуалната реалност се преживява предимно чрез две от петте сетива: зрение и звук. Най-простата форма на виртуална реалност е 3-D изображение, което може да се изследва интерактивно на персонален компютър, обикновено чрез манипулиране на клавиши или мишката, така че съдържанието на изображението да се движи в някаква посока. VR или виртуална реалност, софтуерът се използва за създаване на потапящи 3D среди, които могат да се използват за обучение или прототипиране на продукти.

 

https://www.capterra.com/vr-software/

VR софтуерът е снабден с безброй функции, така че потребителите могат да създадат напълно добро VR преживяване. Има много VR софтуерни продукти, като те непрекъснато се увеличават. Софтуерните продукти могат да се разделят на

Софтуер за обучение

Софтуер за разработка на приложения

Софтуер за симулация

Софтуер за гемификация

Софтуер за виртуална обиколка

Софтуер за разширена  реалност

Софтуер за разработка на игри

Софтуер за платформа за обучение на опит

 

Симулатори за виртуална реалност

Виртуални симулатори , това представлява оборудването, което се използва за човешка потапяне в виртуална реалност с цел забавление на публиката.

Виртуални симулатори

Привличането на виртуална реалност освен хардуер и софтуер използват допълнителните средства за засилване на ефекта на потапяне, например воден спрей, ефект на вятър, вибрации,  физическо движение и същата техника беше използвана в киното Xd , но има две съществени разлики между тях и симулатори на виртуална реалност: Видео технология (3D видео за кина  и 360 градусови видеоклипове за симулатори ) Интерактивност и липса на интерактивност (процес на управление на взаимодействията) .Има виртуални возила, в които интерактивността отсъства. В този случай те се различават от киносалоните Xd само по видео технология. Основата на симулатора на платформата 3-dof или 6-dof , за да симулира движението на VR филмите или игрите. Човек също може да класифицира виртуални забавления върху позицията на тялото на потребителя по време на работа: седене, стоене, окачване и т.н. Човек също може да класифицира виртуалните забавления по възможността да свържете допълнителни устройства, като например игрален джойстик . Класификация  по тип действия ( симулатор на полет, симулатор на шофиране и т.н.)

Мултимедия

Мултимедията е съдържание, което използва комбинация от различни съдържателни форми като текст, аудио, изображения, анимации, видео и интерактивно съдържание. Мултимедията контрастира с медиите, които използват само рудиментарни компютърни дисплеи, като само текстови или традиционни форми на печатни или ръчно произведени материали.

Мултимедията може да бъде записана и възпроизведена, показана, взаимодействаща или достъпна от устройства за обработка на информация , като компютърни и електронни устройства, но може също да бъде част от изпълнение на живо. Мултимедийните устройства са електронни медийни устройства, използвани за съхраняване и преживяване на мултимедийно съдържание. Мултимедията се отличава от смесените медии в изобразителното изкуство ; например чрез включване на аудио то има по-широк обхват. В първите години на мултимедията терминът “богата медия” беше синоним на интерактивна мултимедия , а “хипермедия” е приложение на мултимедия.

Симулация

Симулация е приблизителна имитация на работата на един процес или система; която представлява неговата работа във времето.

Симулацията се използва в много контексти, като симулация на технология за настройка или оптимизиране на производителността, инженерство по безопасност ,  тестване ,  обучение ,  образование  и видеоигри . Често компютърните експерименти се използват за изучаване на симулационни модели. Симулацията се използва и с научно моделиране на природни системи или човешки системи, за да се добие представа за тяхното функциониране както в икономиката, Симулацията може да се използва, за да покаже евентуалните ефекти на алтернативните условия и начини на действие.

Компютърна симулация

Компютърната симулация (или „сим“) е опит за моделиране на реална или хипотетична ситуация на компютър, така че да може да се изследва, за да се види как работи системата. Чрез промяна на променливи в симулацията могат да се правят прогнози за поведението на системата. Това е инструмент за практическо изследване на поведението на изследваната система.

Компютърна симулация е от особена полза част от моделирането на много природни системи в физика , химия и биология ,  и човешките системи в икономиката и социалните науки (например компютърната социология ), както и в техника за да получите представа за функционирането на тези системи , Добър пример за полезността на използването на компютри за симулация може да се намери в областта на симулация на мрежовия трафик . В такива симулации поведението на модела ще промени всяка симулация според набора от първоначални параметри, приети за околната среда.

Симулационна игра/игри

Симулационна игра се опитва да копира различни дейности от реалния живот под формата на игра за различни цели като обучение , анализ или прогнозиране. Обикновено няма строго определени цели в играта, като вместо това играчът може да контролира персонаж или среда свободно.

Симулационите игри са  военни игри , бизнес игри и симулация на ролеви игри .

Медицински симулации

В медицинските симулационни игри играчът влиза в ролята на хирург ,лекар или учител

Симулация на шофиране (самолет, влак,автомобил,кораб…и други)

Военни симулации

Симулация  на хазарти игри

Симулация на строителство

Симулация на управление

Симулация  на социални игри

Симулация на сгради /пейзажи/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *